Veda o grilovaní
Koreniaci trojuholník, alebo ako dochutiť jedlo
Korenenie je pridávanie prísad, ako sú bylinky, koreniny, soli a kyslosti, do jedál počas varenia, tak aby sa vytvorila chuť. Všetko, čo pridáte do jedla, nejakým spôsobom zmení alebo vytvorí chuť, trik spočíva v zabezpečení rovnováhy.
Týmto spôsobom sa vašim jedlám vytvorí hĺbka a nuansa. Ale ide o to, ako a kedy sa koreniny používajú, aby sa vytvorili jedinečné chute, ktoré sa snažíte dosiahnuť.
Koncept chuťového trojuholníka, známeho aj ako trojuholník korenia, spočíva vo vyvážení troch základných chutí – soli, sladkosti a kyslosti, aby sa vyvážilo každé jedlo, ktoré pripravujete.
Soľ / Umami
Slanosť zvýrazní chuť jedla a jedlo bude chutné.
Príliš slané jedlá sa dajú vyvážiť pridaním cukru alebo kyslosti.
Umami je takzvaná piata chuť, ktorá jedlám dodáva hĺbku a bohatú mäsovú chuť.
Jedlá s výrazným umami pôsobia plnšie a chutnejšie. Chuť umami sa dá zvýrazniť pridaním napríklad sójovej omáčky, paradajok, húb alebo parmezánu.
Sladkosť
Sladkosť sa používa na vyváženie soli a môže mať formu:
⏩cukru
⏩medu, alebo
⏩prirodzenej chute zeleniny a mäsa.
Sladkosť použite na vyváženie jedla, keď zistíte, že je príliš kyslé.
Skvelým príkladom je príprava paradajkovej omáčky, ktorá môže vytvárať príliš kyslú chuť a trocha cukru môže pomôcť.
Kyslosť
Kyslosť sa používa na odstránenie mastnoty – dotvára bohatosť jedla – a dodáva jedlu trochu sviežosti a jasu.
Predstavte si, že na tacos alebo karí pridáte trochu limetky.
Keď sa však pridá ako súčasť dochucovadla, môže byť intenzita chuti trochu prehnaná. Vyvážte to pridaním trochu sladkej a/alebo slanej chuti.
Čo ďalej
Toto je základ, s ktorým môžete začať vytvárať chute už na začiatku varenia. Aby ste dosiahli dokonalé vyváženie chutí, ochutnávajte jedlo počas varenia a dochucujte.
Dokonale osolené jedlo je skvelé, ale ak použijete koreniaci trojuholník, môžete svoje lahodné jedlo posunúť na vyššiu úroveň.
To však nemusí nevyhnutne znamenať, že všetko musí byť solené, osladené a pokvapkané limetkou. Môžete to dosiahnuť aj vytvorením zmesi korenia. Mnohé zmesi korenia začínajú soľou. Potom sa pridávajú bylinky, koreniny a ďalšie látky, aby sa vyvážili chute.
Zvyčajne sa pridáva sladká a údená paprika a trochu cukru, škorica môže dodať sladkosť a zvyčajne sa pridáva trochu sušenej citrusovej kôry pre kyslosť.
Tuk je chuť
Mnohé koreniny sú rozpustné v tukoch, takže sa nerozložia len tak, ale po pridaní tuku sa vyvíjajú a stávajú sa silnejšími.
Tuk tiež pokrýva ústa a vytvára príjemnejší pocit pri žuvaní.
Predstavte si teda brilantnú harmóniu chutí, ktoré sa uvoľnili do tuku, ktorý sa vám víri v ústach, keď jete, pretože ste ako ich nosič použili kvalitný tuk.
💡Na dosiahnutie tohto cieľa môžete koreniny rozpustiť v oleji. Jogurt môžete použiť aj na spojenie korenín s hotovým mäsom a zeleninou, dokonca aj s tofu.
Špeciálna ponuka
Experimentujte a vyvážte svoje chute
Vyváženie soli, sladkosti a kyslosti je základom pre vytváranie mimoriadnych chutí vo vašich jedlách.
Zvládnutím trojuholníka korenia môžete pozdvihnúť svoje grilovacie umenie a vytvoriť jedlá s dokonale vycibrenou chuťou.
Experimentujte, ochutnávajte a upravujte za pochodu – pretože skvelé korenie nie je len zručnosť; je to umenie. Či už grilujete, pečiete alebo dusíte, pamätajte, že rovnováha je kľúčom k odomknutiu nezabudnuteľných chutí.
V prípade záujmu nás neváhajte kontaktovať, alebo osobne navštíviť
Adresa kamennej predajne:
LIOLUS, s.r.o.
Ku Bratke 3636/11
934 05 Levice
Slovensko
email: info@liolus.sk
mobil: 0905 363 946
OTVÁRACIE HODINY
UTOROK :
STREDA :
ŠTVRTOK :
PIATOK :
SOBOTA :
NEDEĽA :
09:00 - 17:00
09:00 - 17:00
09:00 - 17:00
09:00 - 17:00
ZATVORENÉ
ZATVORENÉ
Obedová prestávka, každý pracovný deň
v čase od 12:00 do 13:00