Grilovanie znamená Rozmanitosť
Žiaden gril nie je vhodný na všetky prípady: Kto by si mal kúpiť aký gril a prečo!
Na druhej strane kulinársky komponent sa tiež vyznačuje rastúcou rozmanitosťou: vegetariáni a vegáni teraz pre seba objavili grilovanie a možno tiež pozorovať, že grilovanie sa stalo veľmi medzinárodným. Grilujeme stredomorskú zeleninu, karibské ovocie a nezvyčajné špeciality ako krevety. Takže nastal čas na malý prehľad:
Pre nenáročné grilovanie v interiéry
Elektrický gril je praktickou možnosťou rýchleho grilovania, vyžaduje len zásuvku. Umožní vám pripraviť chutné raňajky a zapekané špeciality. Keďže tento gril funguje bez produkovania dymu, je vhodný najmä na používanie v interiéri. Kompaktné rozmery umožňujú jeho využitie aj na cesty.Pre začiatočníkov a klasikov grilu.
Gril na drevené uhlie je klasikou medzi grilmi. Drevené uhlie sa spaľuje v ohni, kým nie je pokryté bielou vrstvou popola. Potom sa rošt umiestni nad ním. Na tomto grile môžete pripraviť klobásu, kurací steak, grilovaný syr a plátky cukety. Obľúbeným rozšírením grilu na drevené uhlie je takzvaný kotlový gril . Tu má gril veko a ak je toto zatvorené, horúci vzduch môže cirkulovať rovnomerne. Vďaka polkruhovému veku máte možnosť nepriameho grilovania. To znamená, že väčší kus mäsa možno najskôr ugrilovať do chrumkava a potom nepriamo udusiť do mäkka.
Pre gurmánov a každodenné grilovanie
Plynový gril je pripravený na použitie stlačením tlačidla a za krátku dobu dosiahne požadovanú prevádzkovú teplotu a udržuje ju bez výkyvov. To znamená, že aj komplikované jedlo môže byť pripravené k dokonalosti. Každý, kto vytvára jedlá s precíznosťou a podáva mäso presne medium rare, je fanúšikom plynového grilu. Na plynovom grile je zaujímavý najmä počet horákov: čím viac jednotlivých horákov plynový gril má, tým viac rôznych jedál je možné pripraviť súčasne.
Čistenie prostredníctvom vysokej teploty je tiež prednosťou plynového grilu a pre jeho majiteľa je jednoduchým procesom. Plynový gril má teraz toľko fanúšikov, že existujú aj malé a mobilné zariadenia, ktoré sa stanú vašim spoločníkom na cestách, dovolenke a výletoch do prírody.
Pre fajnšmekrov a na špeciálne príležitosti
Ďalší trend, ktorý sa v súčasnosti stáva obľúbeným je údenie. Tieto špeciálne grily majú dymovú komoru, ktorá umožňuje pomalé varenie pri nízkych teplotách. Vďaka tomu je každé mäso neuveriteľne jemné a chutné. Možnosť údenia poskytujú aj niektoré farmárske a plynové grily. Tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby produkovali obzvlášť jemné mäso v dlhých cykloch varenia pri nízkej teplote. Takýto cyklus varenia môže trvať 7 až 24 hodín.
Pre kulinárov v ázijskom štýle
Ázijskou verziou kotlového grilu je Kamado . S týmto grilom na drevené uhlie sa teplota pohybuje medzi 70 °C až 400 °C, takže sa dá pripraviť široká škála jedál efektívne a rýchlo, ale aj pomaly a s radosťou, v závislosti od vašich želaní. Gril je vyrobený z mimoriadne tepelne odolnej keramiky. Rovnako ako kotlový gril má KAMADO veko, aby sa vo vnútri dala využiť obrovská tepelná akumulačná sila materiálu. Napríklad aj veľký kus mäsa sa dá piecť dlho bez toho, aby sa vysušil. Podobný účinok je u nás známy aj zo starého dobrého rímskeho hrnca. Malou nevýhodou okrem vyššej obstarávacej ceny ja jeho hmotnosť, pretože kvôli masívnej keramike môže takýto gril vážiť aj 80 kilogramov. Niektoré verzie kompenzujú túto nevýhodu tým, že majú mobilný základný rám, čím zabezpečuje minimálnu mobilitu.
Pre štýlových hostiteľov
Grilovacie ohnisko je neoddeliteľnou súčasťou záhradnej architektúry a ponúka možnosť grilovania na pravom dreve. Tieto ohniská využívajú výškovo nastaviteľný rošt, prípadne otočný ražeň. Dnes pribudli k týmto klasickým ohniskám aj oceľové ohniská rôznych tvarov s platňou na grilovanie. Počas letných večerov poslúži ohnisko na grilovanie aj ako romantický zdroj tepla s príjemnou atmosférou.
Radosť z grilovania a spoločenských stretnutí na záhradkách neutícha. Zároveň sa neustále skúšajú nové spôsoby prípravy potravín. To znamená, že neustále vznikajú nové techniky grilovania. Táto krátka prezentácia práve predstavila hlavné varianty nového grilovania. Vonkajšie kuchyne, pece na pizzu alebo jednoduché krby s otočnými ražňami predstavujú ďalšie variácie tejto rôznorodej záľuby. Trend „rozmanitosti“ však zďaleka nie je vyčerpaný. Ak sa bližšie pozriete na rozmanitosť jedál, ktoré skončia na grile v rôznych variantoch prípravy, otvorí sa vám celý vesmír kulinárskych pôžitkov.
Mimochodom: Grilované špeciality a pochúťky pre vaše potešenie budeme predstavovať počas celej grilovacej sezóny. V nasledujúcom článku sa viac dozviete o prednostiach plynových griloch.
LIOLUS (www.liolus.sk) má široký sortiment grilov na plyn, drevené uhlie a kamado od popredných výrobcov, ako aj široký výber príslušenstva. V ponuke sú aj záhradné krby, pece na pizzu, ohniská a udiarne. Pre dokonalý pôžitok z grilovania vám v LIOLUSe radi nezáväzne poradíme osobne, telefonicky alebo emailom.
© LIOLUS
Mohlo by Vás zaujímať...
Luxusné plynové krby
Vysoký štandard, luxus, prestíž. Aj takto sa dajú charakterizovať plynové krby Kalfire...
Správna príprava na vykurovaciu sezónu
Viete čo je potrebné skontrolovať pred tým ako začnete naplno kúriť vo svojom krbe, alebo kachliach?